Pàgines

dimecres, 18 de gener del 2012

La futura llei que s'albira

És indubtable que el nou govern, tard o d'hora endegarà un nou procés (el vuitè des de la Ley General de Educación del 1970) per canviar el marc legal de l'estat en matèria educativa.

Tots els que ens dediquem a aquest ofici, el de l'educació, sabem que una reforma no només és necessària sinó que ha de ser radical i estable. Perquè sigui radical i estable no només cal un "consens" polític: amb això no n'hi ha prou! Com jo mateix reflexionava en un comentari que vaig fer a un post del blog La Pissarra 2.0, crec que més que mai és molt necessària la intervenció i guiatge per part dels pedagogs. Des de la "Llei Moyano" de 1857 (des de llavors se n'han promulgat fins a vuit, si hi incloem la LEC), les nostres lleis n'estan molt mancades, d'aquesta intervenció i d'aquest guiatge. Sense voler polemitzar, sinó mirant el benestar pedagògic del nostre alumnat, hi ha un excés de normativització, i massa ingredients, mal entesos, de psicologisme.

Cal que els pedagogs fem sentir d'una vegada amb força la nostra veu, basada en la ciència pedagògica, d'una banda, i en l'experiència pedagògica, de l'altra: les dues.

                 

2 comentaris:

  1. Efectivament. Aquí tenim un curt circuït que ens avaria el sistema escolar. Per combatre un mal: la falta de pedagogia dels nostres docents, i la falta de fonament científic de l'educació: bases neurobiològiques de l'alumne, medi social hiperactivador, valors de postmodernitat abocats al consum i al present sense projecte de futur, i ara bases econòniques alterades per la bpmbolla especuladora... estem aplicant altes dosis de potent antibiòtic: legislació i normativa administrativa a quatre cares. El cos professionals dels docents està tan baix de defenses que ara per ara solament pot sobreviure. Poc podrà fer pels alumnes. ¿Com els traspassarà potència cultural si està carregat d'antibiòtic normatiu i mancant de vitamines culturals? Martí Teixidó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gàcies, Martí, per la teva aportació. Les teves últimes paraules donarien per un post més llarg, que t'animo a fer (si encara no ho has fet) al teu bloc o al de la Societat. Penso que és la nostra responsabilitat fer el que puguem per combatre tot allò que pot intoxicar -encara més- el ja prou normativitzat món de l'educació.

      Elimina

Deixeu el vostre comentari aquí