Un company de feina m'ha fet arribar una entrevista al psicòleg i doctor en Pedagogia Xavier Melgarejo, publicada a la revista digital Perú21.pe el passat 9 d'octubre. Xavier Melgarejo va estar estudiant el fenomen de Finlàndia en profunditat, fent un treball etnogràfic, durant anys, vivint el dia a dia de l'escola finesa, estudiant extensament els factors socials, culturals i polítics per trobar-hi els motius de l'èxit del model educatiu d'aquell país. Les seves conclusions es poden trobar en els molts articles publicats*, en les moltes conferències i xerrades que ell mateix ha pronunciat, i en el ressò que van tenir en l'Administració educativa catalana.
Al final del article del que parlava, diu una frase -que no per haver-li sentit dir en les diverses ocasions que he tingut el privilegi de parlar amb ell personalment, o de sentir-lo parlar en públic- novament m'ha colpit i m'ha fet rumiar: "Los finlandeses consideran que el tesoro de la nación son sus niños y los ponen en manos de los mejores profesionales del país".
Contundent. Però avui, més que mai, m'ha donat peu per preguntar-me: en mans de qui està l'educació espanyola (i de retruc, la catalana) a dia d'avui? És pot permetre el país que sigui tenir un responsable de l'educació de tan baix perfil pedagògic i democràtic com el que demostra tenir el ministre Wert?
* PS. Recomano una lectura al seu article "La selección y formación del profesorado: clave para comprender el excelente nivel de competencia lectora de los alumnos finlandeses", publicat en el monogràfic que la Revista de Educación, en el seu numero extraordinari del 2006, va dedicar a l'informe PISA.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixeu el vostre comentari aquí